Alle antwoorden op je vragen over verzwaringsdekens

De ultieme gids voor verzwaringsdekens

Het gebruik van een verzwaringsdeken zorgt voor een diepe druk die de hersenen het gevoel geeft van een liefdevolle knuffel. De dekens zijn aangepast aan jouw lichaamsgewicht en bevorderen door het gewicht de afgifte van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Tegelijkertijd wordt de cortisolspiegel (het zogenaamde stresshormoon) in het lichaam verlaagd. Je voelt je veilig, meer ontspannen, inslapen en doorslapen wordt makkelijker gemaakt en angsten worden verminderd.

Meer informatie over het effect van verzwaringsdekens lees je hier: Effect van verzwaringsdekens

Onze verzwaringsdekens worden met de hand gemaakt in onze atelierl in Polen. Het gebruikte katoen is gecertificeerd (Oeko Tex Standard 100). De volledige fabricage van de producten vindt plaats in Europa. Wij vinden het belangrijk dat er in het hele productieproces gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen en dat er eerlijke werkomstandigheden zijn.

Meer informatie over het productieproces van onze verzwaringsdekens vindt je hier: Vervaardiging van verzwaringsdekens

Zwaartedekens zijn zeer divers en kunnen voor verschillende ziektebeelden worden gebruikt. Naast slaapstoornissen en stress kunnen ook ziektes als ADHD, angststoornissen of dementie positief beïnvloed worden door de werking van de deken. Het gewicht bevordert het ontspannen van lichaam en geest na stressvolle en rusteloze dagen. Aanhoudende angst en paniek kunnen beter worden beheerst en verminderd. Kortom een verzwaringsdeken kan iedereen helpen om lekker te ontspannen en beter te slapen. Als gevolg hiervan heeft dit weer eens een positieve invloed op jouw gezondheid!

Er zijn momenteel nog weinig onderzoeken die de effectiviteit van verzwaringsdekens wetenschappelijk bewijzen. Een van de redenen hiervoor is de uitdaging om iemands welzijn in een onderzoek te kunnen meten. In een onderzoek uit 2015 werd gekeken naar de effectiviteit van verzwaringsdekens bij mensen met psychiatrische aandoeningen. 91% van de deelnemende volwassenen zei dat ze zich meer ontspannen voelden met de verzwaringsdeken. De verzwaringsdekens worden echter heel vaak aanbevolen door zowel therapeuten als door patiënten en klanten op basis van hun positieve ervaringen.

Je kunt hier gedetailleerde informatie lezen over de huidige stand van studies over verzwaringsdekens: Wetenschap over verzwaringsdekens

Onze verzwaringsdekens zijn er in verschillende gewichtsklassen en maten. Het gewicht van de deken moet ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht bedragen. Als je tussen twee gewichtsklassen in zit, raden we je aan de volgende zwaardere te nemen. Vindt je de deken tijdens de proefperiode te licht of te zwaar, dan kun je deze kosteloos omruilen voor een ander gewicht, maat of model.

Om de voordelen van slapen met een verzwaringsdeken te maximaliseren, raden we aan om dagelijks een verzwaringsdeken te gebruiken. Onze Gravity of Balance verzwaringsdekens zijn perfect voor een ontspannen middagdutje, om 's nachts door te slapen en om onder te ontspannen op de bank of tijdens het mediteren. Veel mensen geloven ook dat het werken met een verzwaarde deken over hun schoot de concentratie verbetert.

Heb je nog vragen over het gebruik van verzwaringsdekens? Ga naar de gebruiksaanwijzing

Ook bij ons staat de veiligheid van kinderen voorop. We bevelen de dekens op zijn vroegst aan voor kinderen vanaf één jaar. Het gewicht van de deken mag niet meer bedragen dan 10% van het lichaamsgewicht van jouw kind. We raden aan om het aanbevolen gewicht te proberen en te kijken hoe jouw kind hierop reageert: als je ongemak ervaart, schakel dan over op een lichtere deken. Uiteindelijk vinden we samen altijd het juiste gewicht voor jouw kind. Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen.

Het gebruik van een zwaartekracht deken is over het algemeen veilig en ongevaarlijk. Het gebruik ervan raden wij echter af als je last hebt van ademhalingsstoornissen zoals astma of slaapapneu, of als je hart- of bloeddrukproblemen hebt. Diabetespatiënten moeten ook met hun arts overleggen voordat ze de deken gebruiken. Er is een optie om een ​​lichtere deken te kiezen of de deken op een deel van het lichaam te leggen om symptomen te voorkomen.

Tot nu toe is een verzwaringsdeken nog niet opgenomen in de catalogus van de meeste zorgverzekeraars, zodat in de regel geen vergoedingen worden gegarandeerd. Toch loont het de moeite om een ​​aanvraag in te dienen, omdat de kosten ook buiten het normale geval gedekt kunnen worden. Bij de aanvraag voeg je in het beste geval een aanbevelingsbrief en/of een recept van een arts, alternatieve geneesheer of therapeut toe. Op aanvraag maken wij graag een kostenopgave.