Verzwaringsdeken Ervaring door Medicus

ervaring verzwaringsdeken

Geschreven door: Drs. N. van den Boom (arts en PhD-kandidaat)

Als arts ben ik me er enorm van bewust hoe belangrijk het is om goed te kunnen slapen. Als je niet goed slaapt, dan is afvallen hopeloos, is de kans op blessures zo’n 40 procent hoger, neemt piekeren de overhand en je zult jezelf vaker neerslachtig of niet lekker voelen. Dit alles kan al optreden na één nacht niet goed slapen. Het ontbreekt vaak aan goede materialen waardoor we ervoor zorgen dat onze nachtrust niet optimaal is. Het is misschien een “gek” voorbeeld maar vroeger reden we ook zonder gordels in de auto, waarom zouden we dan aan “oude materialen” vasthouden om onze slaap te optimaliseren? Slaap is immers voor onze hersenen zoals benzine voor een auto is; om maar even in de auto’s te blijven spreken.  

Slaap en gezondheid
Slaap is een belangrijke pijler voor je gezondheid. Voldoende nachtrust is van grote invloed op je humeur en concentratie. Waarschijnlijk herken je het wel dat als je slecht geslapen hebt het een stuk lastiger is om gedurende de dag positief te zijn en scherp en gefocust te functioneren. Omdat de amygdala (het emotiecentrum in onze hersenen) minder goed werkt wanneer we slecht slapen, heeft slecht slapen ook enorm veel invloed op ons humeur. Zelf ben ik hoogsensitief, waardoor ik merk dat wanneer ik slecht slaap ik gedurende de dag veel meer prikkels opmerk dan wanneer ik een goede nacht gehad heb. Zo kan ik wanneer ik slecht slaap licht slechter verdragen en voel ik mezelf neerslachtig en heb minder geduld. Ook kan ik (te) impulsieve beslissingen nemen en merk ik dat ik minder scherp ben in mijn werkzaamheden. Het hebben van een goede nachtrust betekent dat je goed inslaapt én dat je vervolgens ook goed kan doorslapen. Gedurende de nacht doorloop je een aantal fasen die belangrijk zijn voor een goede, en vitale nachtrust Hoe beter deze is, hoe kleiner dus de kans zal zijn op “overprikkeling” gedurende de dag.

Onderzoek
Uit recente onderzoeken is ook gebleken dat wij enorm veel baat hebben bij de een zogenaamd zwaartekracht deken, er komt namelijk uit dat ruim 63 procent minder stress ervoer door onder een zwaartedeken te liggen. En maar liefst 78 procent gaf aan er ook echt slaperig van te worden. Een ander onderzoek toont ook aan dat dit zwaartedeken de slapeloosheid tegengaat. Een van de “trucjes” waar deze zwaartedekens van gebruik maken is door, zoals de naam al doet vermoeden, het gevoel van gewicht op je lichaam gebruik te maken. Deze druk zorgt voor de extra aanmaak van oxytocine: het “knuffelhormoon”, waardoor je het gevoel krijgt dat je wordt vastgehouden. Je lijf wordt zodoende een stuk rustiger omdat het lijkt alsof je wordt geknuffeld. Daarnaast zorgt dit zwaardere deken voor de aanmaak van melatonine en serotonine, de zogenaamde slaaphormonen en verlaagt juist het stresshormoon, ook wel cortisol.

Eigen ervaring:

Zelf kamp ik al lang met een suboptimale slaap, ik zeg bewust “suboptimaal “ omdat ik de terminologie slapeloosheid té zwaar vind klinken voor mezelf.  Het effect van slaapmedicatie, en met name de langere termijn gevolgen ervan kan enorm schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat er tolerantie optreedt, waardoor je er steeds meer en hogere dosis van zult nodig hebben. Zodoende ben ik mezelf als arts écht gaan verdiepen in wat ik nu zelf zou kunnen doen om goed te kunnen slapen en mijn brandstof dus voor mijn hersenen te kunnen optimaliseren. Ik kwam uit bij dit zwaartedeken, en besloot het te gaan proberen.  Ik merkte al na enkele nachten dat ik minder wakker word en meer uitgerust ben gedurende de dag, daarnaast slaap ik een stuk dieper en kan ik mezelf merkbaar meer ontspannen wanneer ik in bed lig. Ik merk dat ik gedurende de dag een stuk fitter ben en zelfs mijn collega’s op mijn werk merken dit op doordat ik een stuk scherper ben dan voorheen. Daarnaast vind ik de kwaliteit van het product geweldig. Het pluist niet, en het is precies goed van gewicht. Het wordt aangeraden dat het gewicht van dit deken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht is, waardoor ik een deken heb van 6 kilo. Wat ik ook erg opvallend vind is dat de relaties, zowel op professioneel als op sociaal vlak beter zijn geworden sinds ik gebruik maak van mijn zwaartedeken. En wat blijkt?! Dit zou bij meerdere gebruikers van deze zwaartedekens het geval zijn. Kortom, ik heb nu een “natuurlijk middel “ gevonden  waardoor ik daadwerkelijk beter kan functioneren in diverse aspecten van mijn leven.

Conclusie:

Tot slot wil ik samenvatten, maar bovenal adviseren, om jezelf een optimale slaap te gunnen. Door jezelf een goede nachtrust te gunnen is het optimaliseren van het materiaal “waarin” je slaapt enorm belangrijk. Direct naar medicatie grijpen is dikwijls dus onnodig en bovenal niet effectief doordat er gewenning/ afhankelijkheid zal optreden en je dus niet meer zonder medicatie kan waarvan je ook nog steeds meer nodig hebt.  Doe jezelf dus iets cadeau in het kader van “zelfcompassie”, en investeer in de beste versie van jezelf elke dag weer op te laden met een optimale nachtrust.

Referentie:

 

Zelf gebruik ik het zwaartedeken van:

www.gravity-deken.nl 

Meer weten over de werking van onze verzwaringsdekens? Lees dan de volgende blog door en deel hem met vrienden en familie:

Blog: Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Volgende lezen

Zomertijd, wat voor effect heeft het op onze gezondheid?
verzwaringsdeken voor kinderen - gravity

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.