leiderschap

Slaaptekort en management

Slaaptekort en management

Wist je dat slaapgebrek een grote impact heeft op de manier waarop managers en directeuren hun team leiden? Rust reguleert veel hormonale processen in ons lichaam en dus ook de afgifte van cortisol (stresshormoon) of serotonine (gelukshormoon). Onze management skills and besluitvormingsprocessen - niet alleen op het werk - hangen af van complex interne mechanismes, welke voor een groot deel afhankelijk zijn van een goede of slechte nachtrust.

Hoe slapen managers?

Slapen en managementVolgens een onderzoek uitgevoerd door Harvard Business Review, schijnt het zo te zijn dat maar liefst 43% van personen met een leidinggevende tenminste 4 dagen per week aan slaaptekort rol lijden. Deze personen hebben een gemiddelde slaapduur van 4 tot 5 uur per nacht. De negatieve effecten zijn ontelbaar: Stemmingswisselingen, migraine, maag- en darmproblemen, gebrek aan focus, laag libido, verslechtering van je gezichtsvermogen of gewichtstoename. Als je deze consequenties liever wilt vermijden, moet je ervoor zorgen dat je tenminste 7 uur slaap per nacht krijgt! Uitslapen in het weekend kan natuurlijk helpen, maar dit is slechts een kortetermijnoplossing. Op de lange termijn zal een onregelmatig slaappatroon je meer ellende dan goeds bezorgen. Je biologische klok zal bijv. verstoord raken waardoor je lichaam constant in standby mode staat. Als we volledig willen begrijpen hoe slaaptekort je leiderschapskwaliteiten beïnvloeden, zullen we ons moeten verdiepen in de neuropsychologie. Onze cognitieve vaardigheden, zoals plannen, problemen oplossen of tot een conclusie komen worden bepaald door de prefrontale cortex van de hersenen. Het welzijn van deze prefrontale cortex bepaalt hoe jij als leider met alledaagse obstakels omgaat op het werk. Als slaaptekort de werking van je prefrontale cortex beïnvloedt, dan krijg je te maken met deze problemen. Andere delen van je hersenen kunnen beter omgaan met weinig energie. De prefrontale cortex daarentegen heeft voldoende rust nodig om goed te kunnen functioneren.

Het geheim achter succes

McKinsey Global Institute onderscheidde 4 verschillende soorten gedrag welke geassocieerd worden met leiderschap van hoge kwaliteit, waardoor leiders slagen op het werk en in het leven. Dit zijn:

  • het vermogen om problemen op te lossen
  • het vermogen om situaties en dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken
  • het vermogen om anderen te ondersteunen
  • resultaatgericht zijn

Je moet er rekening mee houden dat het ontbreken van een voldoende dosis slaap al deze gebieden aantast. 

Het vermogen om problemen op te lossen is één van de belangrijkste kenmerken van een teamleider. Deze vaardigheid neemt af bij vermoeidheid! Het blijkt dat een korte powernap gedurende de middag dit resultaat met maar liefst de helft kan verbeteren. Bovendien hebben een vermoeid lichaam en hersenen invloed op je de manier waarop je emotioneel gezien reageert. Reacties worden emotioneler, wat zeker niet bevorderlijk kan zijn voor succes op de werkvloer. Daarnaast blijkt dat wanneer we uitgeput zijn, we minder gevoelig worden voor andermans problemen. Daarom kunnen managers zich niet volledig inleven in de behoeften van hun werknemers of team.

Concentratieproblemen

Een ander onderscheidend kenmerk dat belangrijk is in hoge managementfuncties, is het vermogen om multidimensionaal te kijken. Hierdoor kun je betere beslissingen nemen en sneller tot nieuwe oplossingen komen. Kan slaaptekort dit proces ook beïnvloeden? Absoluut! Er is een gezegde dat je ergens een nachtje over moet slapen voordat je een beslissing neemt. Om een kwestie duidelijk en objectief te bekijken, is een goede concentratie heel belangrijk. Na 17 uur zonder slaap verlies je focus. Dit in dezelfde mate als na het drinken van alcohol. 20 uur zonder slaap resulteert in een gebrek aan concentratie en focus wat gelijkstaat aan 0,1% alcohol in je bloed. 

Meer interessante artikelen lezen? Bezoek dan de rest van onze blogs!

Volgende lezen

10 redenen waarom een gebrek aan slaap gevaarlijk is
Mentale hyperactiviteit en hoe het is om te veel na te denken

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.