Size does matter! Waarom je geen tweepersoons verzwaringsdeken zou moeten kiezen

Size does matter! Waarom je geen tweepersoons verzwaringsdeken zou moeten kiezen

Waarom verzwaringsdekens niet geschikt zijn als tweepersoons dekens

 

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een speciale deken die zwaarder is dan een standaarddeken, dankzij de toevoeging van materialen zoals glasparels of kunststof korrels. Deze extra zwaarte zorgt voor een kalmerend effect door middel van diepe druk stimulatie (Deep Touch Pressure, DTP). Dit soort druk geeft het gevoel van een stevige omhelzing en kan het zenuwstelsel tot rust brengen, wat helpt om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.

Verzwaringsdekens worden vaak aanbevolen voor mensen die last hebben van slaapproblemen, angst, stress of neurologische aandoeningen zoals autisme of ADHD. De diepe druk helpt het lichaam te ontspannen door de aanmaak van serotonine te bevorderen, wat vervolgens omgezet wordt in melatonine, het slaaphormoon. Het resultaat is een rustiger gevoel en een betere nachtrust.

Echter, om het maximale voordeel van een verzwaringsdeken te ervaren, is het essentieel om een deken te kiezen die afgestemd is op de individuele gebruiker. Dit betekent dat zowel het gewicht als het formaat van de deken cruciaal zijn voor de effectiviteit.

Size does matter: Het belang van de juiste maat

Hoewel verzwaringsdekens in diverse formaten te koop zijn, blijft 150x220 centimeter het beste formaat voor volwassenen. Waarom is de juiste maat zo belangrijk? Om optimaal te profiteren van de voordelen van diepe druk stimulatie, moet de deken goed op je lichaam rusten en tegelijkertijd aan beide zijden van het matras vallen. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van de deken gelijkmatig verdeeld blijft en de druk overal evenwichtig aanvoelt.

Als de deken te groot of te klein is, kan het gewicht onregelmatig verdeeld raken, wat ten koste gaat van het kalmerende effect. Een te grote deken kan bijvoorbeeld gemakkelijk verschuiven tijdens de nacht, waardoor de drukpunten op je lichaam niet goed gestimuleerd worden. Dit is precies de reden waarom wij adviseren om niet voor een tweepersoons verzwaringsdeken te kiezen. De grootte is een belangrijke factor voor het behouden van een gelijkmatige druk en optimaal comfort. Daarnaast is het advies om een deken te kiezen die 10% van je lichaamsgewicht bedraagt. In veel gevallen is het zo dat je een ander gewicht nodig hebt dan je partner. Kies daarom altijd een deken die afgestemd is op jou gewicht.

 

De problemen met een tweepersoons verzwaringsdeken

Het idee om een tweepersoons verzwaringsdeken te gebruiken kan aantrekkelijk lijken, vooral als je samen met je partner onder één deken wilt slapen. Echter, een verzwaringsdeken werkt anders dan een standaarddeken, en dit brengt unieke uitdagingen met zich mee. Het grootste probleem is de verschuiving van de deken wanneer één van beide personen beweegt tijdens de slaap.

Wanneer een verzwaringsdeken verschuift, verplaatst het gewicht zich naar een bepaalde kant. Dit betekent dat de ene persoon mogelijk te weinig druk ervaart, terwijl de ander ineens veel meer druk voelt. Dit kan niet alleen ongemakkelijk zijn, maar het verstoort ook het kalmerende effect van de deken. Het gelijkmatige gewicht, dat zo belangrijk is voor diepe druk stimulatie, is dan niet langer gegarandeerd.

Daarnaast is er ook het probleem van de gewichtsverdeling. Verzwaringsdekens worden aanbevolen op basis van je lichaamsgewicht. Zo moet een deken meestal ongeveer 10% van je lichaamsgewicht zijn om effectief te zijn. Als je met twee mensen onder dezelfde deken ligt, zal het gewicht voor de een te licht en voor de ander te zwaar kunnen zijn. Hierdoor krijgt niemand het optimale effect van de diepe druk stimulatie, wat de belangrijkste functie van de verzwaringsdeken tenietdoet.

Het belang van individuele gewichtsverdeling

Het gebruik van een verzwaringsdeken is een persoonlijke ervaring die sterk afhankelijk is van je lichaamsbouw, gewicht en slaapbehoeften. Wanneer je een deken kiest die specifiek is afgestemd op jouw lichaamsgewicht, krijg je het beste resultaat. De druk moet namelijk gelijkmatig over je lichaam worden verdeeld om de rustgevende werking optimaal te laten zijn.

Bij een tweepersoons verzwaringsdeken is dit echter niet mogelijk. Stel je voor dat de ene persoon 60 kg weegt en de ander 80 kg. De deken zou dan een gewicht van 6 tot 8 kg nodig hebben voor de lichtere persoon en ongeveer 8 tot 10 kg voor de zwaardere persoon. Het kiezen van een gemiddeld gewicht zal er echter voor zorgen dat het voor beide personen niet optimaal is. De één kan het te licht vinden en niet de gewenste druk ervaren, terwijl de ander het misschien te zwaar en benauwend vindt.

Een eenpersoons verzwaringsdeken biedt daarom de mogelijkheid om de juiste druk en ondersteuning te kiezen voor elke gebruiker. Dit resulteert in een betere slaapervaring voor beide personen, zonder dat de voordelen van de diepe druk stimulatie verloren gaan door het delen van één deken.

 

Persoonlijke ervaringen van onze klanten: Waarom twee dekens werken

We hebben gesproken met klanten die aanvankelijk kozen voor een grote verzwaringsdeken om samen met hun partner te gebruiken, maar uiteindelijk overstapten naar twee eenpersoonsdekens. Hier is wat zij vertelden:

"In het begin leek het gezellig om samen onder één verzwaringsdeken te liggen, maar al snel merkten we dat het niet werkte. Mijn man beweegt veel in zijn slaap, en elke keer dat hij zich omdraaide, voelde ik het gewicht verschuiven. Het was alsof ik steeds weer wakker werd van die verschuivende deken. Uiteindelijk besloten we om ieder een eigen verzwaringsdeken te nemen. Dat was echt een wereld van verschil! Nu blijft de druk overal gelijk, en we slapen beiden veel beter."

- Petra (38) uit Amsterdam

"Mijn vrouw en ik hebben verschillende slaappatronen. Zij slaapt heel rustig, terwijl ik nog weleens van positie wissel. Toen we de verzwaringsdeken samen gebruikten, voelde zij zich vaak 'verstikt' als de deken naar mijn kant verschoof. Nu hebben we allebei onze eigen verzwaringsdeken, en dat geeft ons de ruimte om comfortabel te slapen zonder elkaar te storen."

- Erik (42) uit Rotterdam

Deze ervaringen benadrukken dat het kiezen van een aparte deken per persoon zorgt voor een betere nachtrust en voorkomt de ongemakken die gepaard gaan met een gezamenlijke deken.

 

Advies voor kopers: Kies altijd eenpersoons

Het kiezen van de juiste verzwaringsdeken kan een groot verschil maken voor je slaapkwaliteit. Daarom raden we altijd aan om een verzwaringsdeken per persoon te gebruiken, afgestemd op jouw gewicht en voorkeuren. Zo krijg je de juiste hoeveelheid druk die je helpt om te ontspannen en een diepe, herstellende slaap te bereiken.

Als je vragen hebt over welk gewicht of formaat deken het beste bij jou past, staan wij klaar om je te adviseren. Of je nu op zoek bent naar een ademende deken voor de zomer of een extra warme voor de winter, wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte verzwaringsdeken die aan jouw wensen voldoet.

Conclusie

Hoewel een tweepersoons verzwaringsdeken misschien een romantisch idee lijkt, biedt het in de praktijk niet de voordelen die je verwacht. Door een deken per persoon te kiezen, zorg je voor een gelijkmatige verdeling van druk, voorkom je ongemakken en verbeter je de slaapkwaliteit voor jezelf en je partner.

Laat je niet misleiden door grotere formaten. Het echte geheim van een goede nachtrust met een verzwaringsdeken ligt in de persoonlijke benadering. Kies daarom voor een deken die bij jou past, zodat je kunt genieten van de rust en ontspanning die een verzwaringsdeken te bieden heeft.

Heb je nog vragen of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw slaapcomfort.

Shop hier onze Gravity Blankets

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.