hyperactiviteit

Mentale hyperactiviteit en hoe het is om te veel na te denken

Mentale hyperactiviteit en hoe het is om te veel na te denken
Mentale hyperactiviteit verzwaringsdeken
Heb je het gevoel dat je hoofd vol zit; met gedachten, vragen en emoties? Wordt er constant tegen je gezegd dat je "overgevoelig" bent en te emotioneel op alles en iedereen om je heen reageert? Of heb je misschien het gevoel dat er wat mis is met je? Als je al deze vragen bevestigend beantwoord, dan kan het zijn dat je mentaal hyperactief bent.
“Ik parkeer mijn auto. Ik vraag me af of je jouw auto op de parkeerplaats of in de straat parkeert. Ik probeer uit te vinden welke auto bij jou hoort. Hou je van auto's? Ik denk van wel. En toch merk ik niks interessants op. Ik probeer tegen mezelf te zeggen dat ik een fout heb gemaakt. Ik sta op het punt om aan te bellen. Op de brievenbus of op de bel staat je naam in een ander lettertype als bij de andere osteopaten. Wat betekent dat je hier pas later bent begonnen met werken. Waarom? Waar heb je hiervoor gewerkt? Verder weg van huis? Of gewoon thuis? Vinden je patiënten het erg dat je adres is verandert? Ik ga naar binnen. De tweede bel doet het niet. Hij moet gemaakt worden. Waarom heeft niemand hem nog gerepareerd? [...]” - dit is een omschrijving van een patiënt die kampt met mentale overactiviteit (Christel Petitcollin, Il denk te veel).

Het is de schuld van de rechter hersenhelft

Mentaal hyperactieve mensen, zoals de patiënt uit het geciteerde fragment van het boek worden overladen met informatie, herinneren zich de kleinste details, analyseren alle mogelijke scenario's voor één specifieke gebeurtenis (“wat zou er gebeuren als...”) en hebben een extreem ontwikkelde intuïtie. Als gevolg hiervan zijn de meest gehoorde zinnen die je hoort, “je bent overgevoelig, het is niet zoals je denkt dat het is”. Volgens onderzoek van specialisten heeft naar schatting ongeveer 20-30 procent van de mensen last van deze kwaal. Wie of wat is de schuldige? Wetenschappers geven de onjuiste structuur van de neurologische en hyperactieve systemen en de rechter hersenhelft de schuld. Dit is vrij logisch, omdat de rechter hersenhelft verantwoordelijk is voor instinct, sensorische integratie, emoties en alles wat we voelen en niet kunnen zien met het blote oog. Dit is bij de linkerhersenhelft het tegenovergestelde. Deze is lineair, methodisch en verbaal. De rechter hersenhelft voelt en de linker bepaalt en beschrijft het. Helaas worden mentaal overgevoelige patiënten vaak geconfronteerd met verkeerde diagnoses die kunnen leiden tot psychische aandoeningen en stoornissen.

Meer, harder, sneller

Meer informatie of prikkels ontvangen dan de gemiddelde persoon heeft een wetenschappelijke term, hyperesthesie. Dit betekent dat je beschikt over extreem scherpe zintuigen, een constante staat van alertheid en tegenwoordigheid van geest. In een plotselinge stressvolle situatie zijn dergelijke kenmerken zeer nuttig voor ons. In het dagelijkse leven daarentegen zijn deze niet zo handig. Zulke mensen kunnen makkelijk gestoord worden door bepaalde geuren, smaken, geluiden of texturen. 

- In de meeste gevallen van mentale overmacht wordt hyperesthesie gecombineerd met synesthesie, dat wil zeggen met hybride activering van de zintuigen in de hersenen. Mensen die aan synesthesie lijden, zien bijvoorbeeld kleurrijke woorden of bolle getallen legt Christel Petitcollin uit.

Hyperesthesie wordt ook aangetoond door een een slecht vermogen om sensorische informatie te selecteren en te scheiden. De gedachten van de meeste mensen sluiten automatisch onnodige informatie uit en laten alleen de vitale informatie achter die relevant is in een bepaalde situatie. Dit proces is verstoord bij mensen met hyperesthesie en de selectie van informatie moet bij hen "handmatig" gebeuren. Dat wil zeggen met behulp van onze eigen conclusies of analyses. Dit is dan ook de reden waarom deze mensen problemen kunnen hebben met concentratie en constante informatie-overbelasting moeten verwerken en filteren binnen een specifiek kader van hun beroeps- of sociaal leven. 

Diagnose en wat nu?

Leven met een mentale overactiviteit betekent niet dat je plannen of je eigen dromen moet opgeven. Zulke mensen hebben een aantal positieve eigenschappen, die precies voortvloeien uit hun "uniekheid". Ze houden van contact met anderen, ze kunnen over elk onderwerp praten en verschillende dingen tegelijk doen, ze hebben een brede kennis op verschillende gebieden en worden gekenmerkt door bovengemiddelde creativiteit. Wat kun jij doen om niet gek te worden?

De auteur van het boek beveelt aan om je gedachten, schema's en plannen in kaart te brengen of  verankeren (externe prikkels associëren met de interne toestand). Het is ook belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken, gevoelens van eenzaamheid te beheersen en de kleinste prestaties te waarderen. Maar het belangrijkste is begrip - accepteren dat onze hersenen anders werken en eraan wennen.

Wil je meer interessante artikelen lezen over slaap, slaapproblemen, hyperactiviteit, stress en meer? Bezoek dan onze blog!

Weiterlesen

Slaaptekort en management
Verzwaringsdekens sensorische integratietherapie

Hinterlasse einen Kommentar

Alle Kommentare werden vor der Veröffentlichung geprüft.

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.