Hoe werkt een verzwaringsdeken?

verzwaringsdeken kopen

Een verzwaringsdeken: wat is het en wat kan het voor jou betekenen?

Het verzwaringsdeken, ook wel Gravity Blanket of deken genoemd, helpt miljoenen mensen om beter in slaap te komen. Dat gaat veel verder dan alleen ‘beter slapen’, want verzwaarde dekens worden bovendien succesvol ingezet bij depressie, angst, dwang- en ontwikkelstoornissen.

Interessant, denk je misschien, ‘’maar hoe werkt zo’n zwaarte deken nu precies en hoe kan het mij helpen?’’ We leggen het in deze blog graag aan je uit. 

Inhoudsopgave

 1. Wat is een verzwaringsdeken?
 2. Verzwaringsdekens & de reactie van het lichaam
 3. Een verzwaarde deken voor verbeterde slaapkwaliteit
 4. Verzwaringsdekens bij patiënten met chronische pijn
 5. Verzwaringsdekens & medische toestanden
 6. Gravity Blankets verzwaringsdekens, ook voor kinderen

Wat is een verzwaringsdeken?

Wat een verzwaringsdeken letterlijk is, zal je waarschijnlijk niet verbazen: een extra zwaar deken. Toch onderscheiden Gravity Blankets zich ook op een andere manier van normale dekens. Het materiaal is namelijk niet alleen verzwaard, het is ook extra zacht, luxe & comfortabel. Het gewicht van verzwaarde dekens geeft een direct gevoel van veiligheid, kalmte en rust. Er komt nog veel meer bij kijken, maar misschien kun je het je vast indenken: het gevoel van een lichte druk(maar méér druk dan bij een normaal deken) op je lichaam terwijl je op de bank zit, of in bed ligt. Best kalmerend hè?

Verzwaringsdekens worden met succes gebruikt bij slaapproblemen en helpen ook bij depressie, angst en dwangstoornissen. Andere benamingen voor verzwaringsdekens zijn: gewichtendeken, gewichtendekbed, zware deken, verzwaarde deken, zwaartekrachtdeken, sensorische deken enz. Ze worden ook nog eens gebruikt bij de behandeling van ontwikkelingstoornissen, zoals ADHD, autisme, syndroom van Asperger, syndroom van Down, syndroom van Tourette enz. Daarnaast zijn verzwaringsdekens geschikt voor volwassenen en kinderen. Het positieve effect van verzwaringsdekens wordt ook nog eens bevestigd bij sensorische integratiestoornissen.

Verzwaringsdekens & de reactie van het lichaam

Tijd om verder inzoomen op het effect van een Gravity Blanket op het lichaam. Allereerst is het belangrijk om te weten dat het gewicht van een verzwaringsdeken afhankelijk is van het lichaamsgewicht en de lengte van de persoon. Ons advies: kies voor een verzwaringsdeken dat ongeveer 10% van jouw lichaamsgewicht bedraagt. 

Therapeut Tina Champagne heeft vastgesteld dat het gewicht van de deken helpt om lichaamsreflexen beter te begrijpen en negatieve emoties te reguleren. Zij beveelt iedereen die last heeft van depressie, stress, slaapproblemen of paniekaanvallen een verzwaringsdeken aan.

Een verzwaarde deken voor verbeterde slaapkwaliteit

Slaapproblemen komen veel voor en hebben allemaal een eigen oorzaak. Van ziekte tot stress en van een stoornis tot continue malende gedachten; er kunnen talloze redenen zijn waardoor je niet kunt slapen. Gelukkig kan een verzwaringsdeken in veel gevallen daadwerkelijk een uitkomst bieden.

Gravity Blankets bevorderen de afgifte van het gelukshormoon serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. Door de subtiele druk die door het zwaarte deken wordt uitgeoefend, ontstaat een(soms zelfs onbewust) gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit zorgt voor optimale ontspanning van je lichaam en het zenuwstelsel. Oók daar zitten weer voordelen achter, want hierdoor geeft het lichaam ook nog eens het slaaphormoon melatonine af; voor een vredige en diepere slaap of ultieme ontspanning op de bank. Zo profiteer je de volgende dag van meer energie, betere productiviteit en een positiever humeur.

Het is nogal een uitspraak, maar we durven je haast te beloven dat de kwaliteit van je leven zal toenemen door te slapen met een verzwaringsdeken.

Verzwaringsdekens bij patiënten met chronische pijn

Zelfs mensen die aan chronische pijn lijden, ervaren verlichting wanneer ze slapen onder een verzwaringsdeken. De subtiele druk heeft een pijnstillend effect. Vaak kunnen lopende behandelingen worden ingekort of onderbroken. Tina Champagne heeft bij haar patiënten kunnen waarnemen dat pijnklachten oorsprong vinden in verschillende delen van het lichaamin plaats van op één specifieke plek. Dit is waar een zwaarte deken voor grote verlichting kan zorgen. Vooral bij patiënten met zeer intense pijn.

Verzwaringsdekens & medische toestanden

Zwaarte dekens zijn medische hulpmiddelen en het is daarom belangrijk om enkele toepassingsaanwijzingen te volgenErvaar je ademhalings-, cardiovasculaire of bloedsomloopproblemen? Dan adviseren wij je altijd om je arts te raadplegen voordat je een verzwaringsdeken aanschaft. Mensen met de diagnose scoliose of diabetes doen er ook goed aan ook medisch advies inwinnen.

Gravity Blankets verzwaringsdekens, ook voor kinderen

Onze verzwaringsdekens zijn zowel voor kinderen als voor volwassenen. Wil je een zwaartedeken kopen voor een baby jonger dan 12 maandenOverleg dit dan eerst met de kinderarts. 

 • Het gewicht van een verzwaringsdeken moet ongeveer 10% van het lichaamsgewicht bedragen.
 • Het hoofd en de nek (van een kindmogen niet worden bedekt met de deken.
 • Praat met je kind en kijk hoe hij/zij reageert op het gewicht.
 • Het is vaak voldoende om je kind ongeveer 20 minuten te bedekken voordat hij/zij naar bed gaat.

Volwassenen hebben meer speelruimte in de gewichtskeuze van hun verzwaarde dekenGelukkig kun je jouw Gravity® Blanket 31 dagen gratis uitproberen!

Naast de voordelen van een zwaarte deken voor algemene slapeloosheid, door stress of malende gedachten, bevelen therapeuten verzwaringsdekens aan voor de volgende ziekten en aandoeningen:

 • Insomnia (slapeloosheid)
 • ADHD
 • (ernstige) ontwikkelingsstoornissen
 • cerebrale parese
 • autisme
 • sensorische integratiestoornissen
 • Asperger
 • Down
 • Hallermann Streiff
 • Rett of Tourette-syndroom
 • Posttraumatische stressstoornis
 • CPTSD
 • craniocerebraal trauma (hersenletsel)
 • Restless legs syndroom RLS (rusteloze benen)
 • epilepsie
 • angst- en obsessief-compulsieve stoornis
 • depressie
 • bipolaire affectieve stoornis (BAS)
 • en meer..

Het grootste assortiment aan verzwaringsdekens

Bij Gravity beschikken we over het grootste assortiment aan verzwaringsdekens. Allemaal handgemaakt in Europa. Geheel in eigen productie.

bestel jouw verzwaringsdeken nuBestel nu jouw eigen 
Gravity® deken! Nu tijdelijk van €309 voor €169 !

✓ De beste verzwaringsdekens, handgemaakt in Europa
✓ Beter slapen
✓ Minder stress
✓ Minder angst- en paniekaanvallen
✓ 31 nachten proberen
✓ Vooraf, achteraf of gespreid betalen in 3 termijnen zonder rente

Een goede slaap is van levensbelang. Investeer erin!

Bekijk nu ons gehele assortiment

Weiterlesen

Hoe kies je de beste verzwaringsdeken voor de zomer?

5 Kommentare

A. Wagemakers

Wat kost de deken? Mogelijk wil ik er 1 voor mijn dochter met ADD bestellen. Wordt dit ook door een zorgverzekering vergoed? Met dank voor de moeite.

Helene de Wilde

Ik ben geïnteresseerd maar zie nergens een prijs.
Voor mij wel belangrijk.

Vriendelijke groet,
Helene de Wilde

Emely

Graag meerWemelt weten
Helpt het ook bij apnue?

Mirjam Reijers

Ik wil graag een exemplaar bestellen

George

Na het lezen van dit artikel een Gravity blanket aangeschaft. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een groot verschil merk. Ik val sneller in slaap en wordt ook uitgeruster wakker. Daarnaast werkt de deken ook kalmerend. Verder is de kwaliteit van de dekens uitstekend. Het zou ook mooi zijn als jullie in de toekomst meer verschillende hoezen gaan aanbieden! Jullie hebben er een vaste klant bij! :)

Hinterlasse einen Kommentar

Alle Kommentare werden vor der Veröffentlichung geprüft.

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.