Welk type slechte slaper ben jij?

Op zoek naar een verzwaringsdeken?

Urenlang naar het plafond staren, piekeren, nachtelijk gewoel. Je kunt maar geen slaap vatten, wat leidt tot het overdag moe zijn, weinig energie en niets kunnen hebben. Veel mensen hebben hier last van. Een op de tien mensen in Nederland kampt met chronische slaapproblemen, en dit heeft zeker weerslag op je gezondheid. 

Onderzoek

Nederlandse onderzoekers ontdekten dat er vijf type mensen zijn te onderscheiden die last hebben van slapeloosheid. De ene slechte slaper is duidelijk de andere niet. Heb jij last van slaapproblemen? Lees hieronder verder om te kijken tot welk ‘type’ jij behoort.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Herseninstituut. Eerder onderzoek naar typen slapeloosheid leverde nooit eerder iets op, meldt het instituut. Dit lag aan het feit dat het onderzoek zich richtte op verschillen in slaapproblemen, zoals moeite met inslapen of meermaals wakker worden in de nacht of juist te vroeg wakker worden in de ochtend. 

Dit maal is het onderzoek uitgevoerd door te kijken naar karaktereigenschappen, welke sterk verankerd zijn in de structuur van de hersenen. Het onderzoek is uitgevoerd onder duizenden slechte slapers door middel van een vragenlijst. Dit leverde interessante nieuwe inzichten op, waardoor slechte slapers nu ingedeeld kunnen worden in zogenaamde ‘menstypen’, van emotioneel vlak tot beloning gevoelig.

De verschillende ‘menstypen’

Er zijn uiteindelijk vijf typen gecategoriseerd, welke 'heel verschillende profielen van combinaties van karaktereigenschappen' hebben.

Dit zijn ze:

Type 1 - ‘Somber’

Dit type slechte slaper heeft last van neuroses, somberheid, voelt zich vaak hyper en is lang van slag; 19% van het totaal is van dit type.


Mogelijke behandeling voor dit type: meditatie of een verzwaarde deken, vanwege het kalmerende effect.

Type 2 - ‘Stress & Beloningsgevoelig’

Deze slechte slapers hebben beduidend minder last van de problemen waar de mensen van type 1 last van hebben. Bij type 2 zijn de mensen vooral heel gevoelig voor stress, maar ook zeer beloningsgevoelig; 31% van het totaal is van dit type

Mogelijke behandeling voor dit type: Ook dit type heeft baadt bij meditatie of een verzwaarde deken, vanwege het kalmerende effect.

Type 3 - ‘Emotioneel vlak’

De mensen die in type 3 vallen zijn over het algemeen emotioneel vlak. Ze zijn ongevoelig voor een beloning en op emotioneel gebied zijn zij vrij vlak; 15% van het totaal is van dit type.

Mogelijke behandeling voor dit type: therapie gericht op het stimuleren van positieve emoties kan wellicht helpen.

Type 4 - ‘Last van gebeurtenissen’

Deze slechte slapers zijn over het algemeen goede slapers. De slapeloosheid treedt op wanneer er iets belangrijks gebeurt of er iets groots aan zit te komen; 20% van het totaal is van dit type.

Mogelijke behandeling voor dit type: deze groep kan wellicht baat hebben bij traumaverwerking.

Type 5 - ‘De normale slaper’

De mensen die in de categorie type 5 vallen lijken op de type 4 slapelozen. Ze zijn normale slapers, maar hebben toch last van slapeloosheid. Dit, in verschil tot type 4, heeft niets te maken met het feit dat er iets belangrijks gebeurt; 15% van het totaal is van dit type.

Mogelijke behandeling voor dit type: deze groep zou veel verschillende dingen kunnen proberen omdat er geen specifieke oorzaak is. Meditatie, een verzwaringsdeken, een aangepast dieet, geen blauw licht voor het slapen gaan etc. 

Nu deze groepen onderscheiden kunnen worden, kunnen mensen met chronische problemen gerichter behandeld worden.  Herken jij jezelf in een van deze typen?

Een Gravity® of Balance® verzwaringsdeken is geschikt voor ieder type slaper. 90% van onze klanten wil niet meer zonder. Probeer het nu zelf 31 nachten en ontdek of een Gravity® deken helpt bij jouw slaapproblemen. Natuurlijk is een Gravity® deken ook geschikt om stress tegen te gaan en om gewoon lekker onder te ontspannen bij je favoriete serie op Netflix!

Vragen? Je bent altijd welkom om je vragen aan ons te stellen via de mail of onze live-chat. We helpen je graag verder!

Weiterlesen

verzwaringsdeken voor kinderen - gravity
Op zoek naar een verzwaringsdeken?

Hinterlasse einen Kommentar

Alle Kommentare werden vor der Veröffentlichung geprüft.

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.