Heb je een dringende behoefte aan wat rust, ontspanning en herstel, maar heb je geen geld voor een vakantie of tripjes naar de spa? Zo ja, welkom in de wereld van de Sensorische integratie therapie of diepe druk therapie. Deze vorm van therapie lijkt enigszins op massagetherapie, echter kan je dit gewoon thuis doen en heb je hier niemand voor nodig. (Ja je leest het goed... je hoeft niemand te smeken om je een massage te geven!)
In dit artikel zullen we de volgende onderdelen bespreken:
- Wat is sensorische integratie therapie?
- Hoe werkt sensorische integratie therapie?
- De verschillende manieren om sensorische integratie therapie toe te passen
- Het gebruik van een verzwaringsdeken voor sensorische integratie therapie
Voor de duidelijkheid, sensorische integratie therapie betekent diepe druk aanraking of diepe druk stimulatie. Al deze termen refereren naar exact hetzelfde.
Laten we beginnen!
Wat is sensorische integratie therapie?
Sensorische integratie therapie is in feite het uitoefenen van stevige, zachte en consistente druk op het lichaam. Dat is alles wat het omvat. Nu zal je wel denken dat het niet zoveel voorstelt doordat het zo eenvoudig is, maar het heeft echt vele voordelen en maakt een wereld van verschil.
Volgens onderzoekers van Harvard University helpt het toepassen van deze druk mensen met autisme en sensorische integratiestoornissen. Het stelt ze op gemak en vermindert hun angst.
Natuurlijk hoef je geen van deze aandoeningen te hebben om te kunnen genieten van diepe druk therapie. Als je worstelt met slapeloosheid of stress hebt van werk, profiteer je ook van diepe druk therapie.
Terwijl de term "diepe druk therapie" of sensorische integratietherapie steeds bekender wordt, is de kans aardig groot dat je deze vorm van therapie al eens bent tegengekomen.
Denk bijvoorbeeld aan hoe je lichaam reageert wanneer je jezelf onder een zware deken nestelt. Je voelt je waarschijnlijk rustiger en meer ontspannen. Daarnaast kalmeert je geest. Dat is dus diepe druk therapie!
Hoe werkt sensorische integratietherapie?
Nu je de basisbeginselen van sensorische integratietherapie kent, gaan we wat dieper in op de wetenschap erachter. Als je deze therapie toepast, dan wordt je lichaam overgeschakeld van het sympathische zenuwstelsel naar het parasympathische zenuwstelsel.
We zullen je in jip-en-janneketaal proberen uit te leggen wat dit precies inhoudt. Je sympathisch zenuwstelsel neemt het over als je in een stressvolle situatie zit. Wanneer dit gebeurt, triggert je bijnier de vrijgave van bepaalde hormonen en activeert je lichaam de 'vecht- of vluchtmodus':
- Je hartslag stijgt
- Je pupillen verwijden
- Je handpalmen worden zweterig
- Spieren spannen zich
Deze reactie van je lichaam bereid je voor om te vechten of te vluchten. De fysieke indicatoren zullen blijven bestaan zolang de dreiging er nog is.
Als de dreiging is verdwenen, zal je lichaam in 20 tot 60 minuten teruggaan naar zijn 'pre-opwindingstoestand'.
Je parasympathische zenuwstelsel wordt ook wel je 'rust- en verteringssysteem' genoemd. Je kunt dit zien als een soort van 'standaardinstelling' waarop je lichaam is ingesteld, ervan uitgaande dat er geen bedreiging (of waargenomen dreiging aanwezig) is.
Dit systeem doet het tegenovergestelde van het sympathische zenuwstelsel en zorgt voor het volgende:
- Je hartslag vertraagt
- Bloeddruk gaat omlaag
- Je ademhaling vertraagt
- Pupillen vernauwen
Het is dus logisch dat je in de vecht- of vluchtmodus wil zitten als er een dreiging is, maar voor mensen met angststoornissen of mensen die gevoelig zijn voor stress zit het lichaam vaak ook in deze modus als er geen echte dreiging is. Dit betekent dat je constant op je hoede bent en niet je benodigde rust kan krijgen.
Voor deze mensen helpt sensorische integratietherapie / diepe druk therapie. Zoals eerder al werd aangegeven, helpt de diepe druk die toegepast wordt op je lichaam de transitie van je sympathische zenuwstelsel naar het parasympathische zenuwstelsel.
Nog specifieker: het toepassen van diepe druk therapie resulteert in de productie van 'feel good' neurotransmitters en hormonen zoals dopamine en serotonine door ons lichaam. Dit verlaagt het cortisol (stresshormoon) in je lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam naar de zogenaamde rust- en verteermodus kan overschakelen.
De verschillende manieren om sensorische integratie therapie toe te passen
De meest gebruikte manier om diepe druk therapie toe te passen is met een knijp of een knuffelmachine. Dit zijn machines die vaak gebruikt worden door ziekenhuizen en therapeuten.
Mocht je je afvragen wat een knijpmachine is. Dit is een diepe druk machine die in de jaren 90 is uitgevonden door Dr. Temple Grandin. Dr Grandin zit zelf in het autisme spectrum. Tijdens een bezoek aan de ranch van haar tante in Arizona, was zij gefascineerd op de manier hoe vee dat in een knijpgoot zat voor inenting onmiddellijk gekalmeerd werd.
Dr. Temple Grandin | bron: IrishExaminer.com
Na dit te hebben gezien, besloot Dr Grandin een "knijpmachine" te bouwen voor mensen met de gedachte dat de diepe druk hetzelfde effect zou hebben op ons mensen.
Onderzoek heeft aangetoond dat de knijpmachine angst en stress helpt verminderen. Therapeuten over de hele wereld gebruiken deze machine nu voor patiënten die last hebben van angststoornissen of andere soortgelijke aandoeningen.
Helaas is de knijpmachine te duur en te groot om thuis te gebruiken. Er zijn andere hulpmiddelen die kleiner en goedkoper zijn. Daarnaast bieden deze dezelfde voordelen als de knijpmachine van Dr. Temple Grandin.
Denk hierbij aan verzwaringsdekens. Dit zijn dekens die gevuld zijn met een soort vulling om ze te verzwaren. Verzwaringsdekens hebben een kalmerende werking en helpen om stress en angst te verlichten. Dit wordt tevens ondersteund door diverse wetenschappelijke onderzoeken.
Ben je geïnteresseerd in een verzwaringsdeken voor sensorische integratie therapie / diepe druk therapie? We zullen je er nu alles over vertellen.
Het gebruik van een verzwaringsdeken voor sensorische integratie therapie
Er zijn genoeg merken op de markt die verzwaringsdekens aanbieden, maar hoe weet je welke dekens het beste te gebruiken zijn bij sensorische integratie therapie? Hierbij hoor je rekening te houden met het volgende:
Gewicht en maat van de deken
Je hebt geen kingsize deken nodig -- zolang de deken maar groot genoeg is om je goed en comfortabel te bedekken is het goed. Als het op het gewicht van de dekens aankomt, dan is het de regel dat het ongeveer 10% van jouw lichaamsgewicht moet bedragen. De meeste merken die verzwaringsdekens aanbieden, bieden deze in verschillende gewichten aan. Kies er één die bij jou past.
Materiaal van de deken
Afhankelijk van het merk dat je kiest, zal je verzwaringsdeken gemaakt zijn van katoen, linnen, fleece enz. Het is vanzelfsprekend dat een katoenen en linnen deken meer luchtdoorlatend zal zijn dan andere stoffen. Sommige stoffen zullen dus warmer zijn. Hierbij geldt het dus ook dat je een stof moet kiezen die ideaal is voor jou.
Als je niet weet welk type deken jij nodig hebt (en je bang bent dat je deken te warm of niet warm genoeg zal zijn), koop dan een verzwaringsdeken welke met een verwijderbare overtrek / hoes wordt geleverd (zoals Gravity® dekens).
Op deze manier kun je jouw verzwaringsdeken gedurende de seizoenen met of zonder overtrek / hoes gebruiken.
Kunnen verzwaringsdekens in de wasmachine gewassen worden?
Sommige dekens zoals Gravity® kunnen in de wasmachine gewassen worden. Het onderhoud voor deze verzwaringsdekens is heel makkelijk. Verwijder de overtrek / hoes en doe de deken in je wasmachine. Zo eenvoudig is het. Na het wassen kun je de deken ophangen om te laten drogen.
Als je een verzwaringsdeken koopt die niet in de wasmachine gewassen kan worden, betekent dit dat je deze met de hand moet wassen. We raden je dus een verzwaringsdeken aan die in de wasmachine gewassen kan worden. Dit maakt het onderhoud een stuk eenvoudiger.
Ervaar zelf hoe het is om een verzwaringsdeken te gebruiken
Als je nieuw bent met het concept van sensorische integratietherapie / diepe druk therapie met verzwaringsdekens, dan kunnen we je beloven dat dit je leven zal veranderen!
We hebben al heel wat positieve reacties mogen ontvangen van onze klanten. We krijgen te horen dat onze dekens helpen om hun stress te verlagen en ze een goede nachtrust bezorgen.
Je hoeft dit natuurlijk niet zomaar te geloven... Waarom probeer je het zelf niet even? Al onze Gravity® verzwaringsdekens komen met een 31 nachten slaapgarantie, wat betekent dat je onze dekens kan bestellen en uitproberen.
Mocht het je niet bevallen, dan kun je deze binnen 31 dagen retourneren. Je krijgt dat het volledige aankoopbedrag teruggestort!
Waar wacht je nog op? Bestel nu jouw eigen Gravity® deken!
Hinterlasse einen Kommentar
Alle Kommentare werden vor der Veröffentlichung geprüft.
Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.