10 redenen waarom een gebrek aan slaap gevaarlijk is

10 redenen waarom een gebrek aan slaap gevaarlijk is

Het is duidelijk dat de algemene slaapduur korter dan ooit tevoren is. Zo nu en dan hoor je mensen zeggen: de dag is te kort, 7 uur slaap is een luxe, of je zult pas slapen als je dood bent.. Niet iedereen realiseert zich echter dat langdurig slaaptekort zeer ernstige gevolgen kan hebben - van psychische tot een hele reeks andere gezondheidsproblemen. In dit artikel vindt je de 10 meest ernstige gevolgen van langdurig slaaptekort.

1. Kanker en genetische aandoeningen

Een gebrek aan rust gedurende de nacht verstoort je normale genetische activiteit. Een week met minder dan 6 uur slaap resulteert al in een verstoorde werking van 700 van onze genen - inclusief de genen die verantwoordelijk zijn voor ons immuunsysteem en het reguleren van stress. Onderzoek toont aan dat mensen in het bijzonder kwetsbaar zijn voor darm- en borstkanker. 

2. Gastro-intestinale problemen

Het duurt gelukkig wel even voordat slaaptekort tot kanker leidt. Meestal begint het bij inflammatoire darmziekten. Vaak van de dunne of dikke darm. De ziekte van Crohn komt bijv. steeds vaker voor in de Westerse landen. In Nederland zijn er op dit moment ruim 80.000 mensen die lijden aan een chronische darmontsteking. 

3. Diabetes

Slaapstoornissen hebben een grote invloed op onze stofwisseling. Zonder voldoende slaap hebben we je de neiging om meer en ongezond te eten. Calorierijke producten zoals snacks en snoep zijn heel verleidelijk om te consumeren en aan je energiebehoefte te komen. Het risico op diabetes neemt sterk toe wanneer je lichaam te maken krijgt met zo'n chaos in je stofwisseling. Het eerste waar je meestal mee te maken krijg is insulineresistentie (pre-diabetes en later type 2 diabetes.

4. Hart- en vaatziekten

Volgens een studie uitgevoerd door professor B. Faraut en zijn team, hebben mensen die 4 uur of minder per dag slapen een aanzienlijk verhoogde hartslag in vergelijking met mensen die 7 tot 8 uur slapen. Daarnaast worden coronaire hartziekten en pijn tot tweemaal vaker geregistreerd als bij mensen zonder slaapstoornissen. Op de lange termijn heeft chronische slapeloosheid om deze reden een verhoogd risico op overlijden. 

5. Verminderde immuniteit en terugkerende infecties

Onze natuurlijke afweermechanismen hebben al genoeg te doen om ons gezond te houden en te beschermen tegen ziekten. Daar moesten chronische slaapstoornissen nog maar eens bijkomen. Eén slapeloze nacht is al genoeg om ziek te worden! Het is bewezen dat mensen die kort slapen tot drie keer vaker verkouden worden dan bij mensen met een rustcyclus van 8 uur. Een effectieve slaap werkt als de beste preventie tegen infecties en ziekten die verband houden met immuniteit. 

6. Ongecontroleerde gewichtstoename

Een gebrek aan slaap beïnvloedt onze stofwisseling en leidt tot diabetes. Hormonale evenwichtsstoornissen veroorzaken obesitas, omdat ze onze eetlust verhogen. Onvoldoende slaap verstoort de secretie van ghreline en leptine, verhoogt de eetlust en verstoort het gevoel van verzadiging. Het gevolg hiervan is dat we meer eten en minder actief zijn. Het probleem begint al bij 6 uur slaap per dag. 

7. Laag libido

Professoren van de Universiteit van Chicago hebben ontdekt dat het niveau van testosteron aanzienlijk daalt bij een nachtrust van minder dan 5 uur per dag. Een week zonder voldoende slaap kan ervoor zorgen dat het niveau met maar liefst 15% daalt. De ondervraagde mannen klaagden over ongemak en een verminderde stemming. Geen wonder dat ze weinig of zelfs geen zin hadden in seks. 

8. Irritatie en afleiding

Na een slapeloze nacht worden we al geïrriteerd, onaardig en saai. Na drie dagen ervaren we steeds vaker stemmingswisselingen - van prikkelbaarheid en somberheid tot opwinding en plotselinge mood-swings. We worden hierdoor minder empatisch. Er is geen behoefte om iemand te helpen en iemand begrijpen wordt ook lastiger. Bovendien hebben we ernstige problemen met concentratie en focus. Na een paar dagen slaapgebrek nemen we ook nog eens risicovollere beslissingen.  

 9. Hallucinaties

De grens tussen slapen en wakker zijn is erg vaag. Je ziet dingen die er niet zijn. Je omgeving verandert. Personages verschijnen en verdwijnen. Er kunnen ook auditieve hallucinaties optreden. Hierbij hoor je geluiden die er eigenlijk niet zijn. We denken bijv. dat we het geluid van onze mobiele telefoon horen of dat er op de deur wordt geklopt. Dit is een zeer gevaarlijke toestand wat optreed bij slaaptekort. 

10. Geheugenproblemen

264 uur en 12 min (11 dagen) - dit is het record van het aantal slapeloze nachten. Randy, die deelnam aan het experiment moest na de test een simpele berekening doen. Hij moest vanaf 100 telkens het getal 7 aftrekken. Bij 65 stopte hij... en vergat wat hij moest doen. Geheugenproblemen treden al eerder dan 11 slapeloze nachten op. Twee slechte nachten zijn al genoeg om problemen met je geheugen te ondervinden.

Wil je meer te weten komen over slaapstoornissen?
Bezoek dan onze blog

Bron: Sleep magazine, National Sleep Foundation

Weiterlesen

Slaaptekort en management

Hinterlasse einen Kommentar

Alle Kommentare werden vor der Veröffentlichung geprüft.

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.